Dit wil ik –
dit ben ik.

‘Voor elk wat wils’ geldt zeker voor de uitvaart business. Er zijn talloze keuzes te maken rond vervoer, rustplaats, kaart, bloemen en tig andere onderdelen. Dat geeft keuzestress.
Vooral bij een onverwachts en onvoorbereid overlijden. Er valt zoveel te kiezen. En er is tijdsdruk. ‘Wat zou hij/zij gewild hebben?’ ‘Kunnen we dat nog regelen in deze 4-5 dagen?’

Ik herhaal mijn pleidooi om er tijdig in alle rust eens over na te denken. Gewoon wat aantekeningen te maken. Of het nu een grove schets wordt of een uitgewerkt draaiboek maakt niet uit. Het helpt nabestaanden op weg.

Tijdens de informatieavond – onlangs gehouden in Nigtevecht – hielpen we elkaar op weg. Twintig aanwezigen voerden een open gesprek over ideeën, wensen en ervaringen. Een kist? Massief of met fineer? Een mand? Van riet of karton? Of een lijkwade? Iedereen ging naar huis met goede zin en het voornemen om zijn/haar ‘dit wil ik’ op papier te zetten.

Maar er is één groot nadeel aan ‘dit wil ik’-lijstjes. Het worden vaak opsommingen van wensen en waarschuwingen wat er vooral niet mag. Hier een titel van een lied. Daar een adres van een steenhouwer. Het werkt beter dan niets… maar toch breid ik hierbij mijn pleidooi uit.

Wat mist er op de ‘dit wil ik’- lijstjes? Wel: de gedachte achter de wilsbesluiten. De overweging om die ene kist wel te kiezen en de andere niet. Het verhaal achter de liedkeuze. Op welk moment in je leven luisterde je naar dit lied en welke woorden deden wat met je? En wat deden die woorden dan met je? Wie is de mens achter de lijst? Met name bij lijstjes die al jaren oud zijn is het soms gissen naar het waarom van de keuzes. Daarmee gaan gouden herinneringen en prachtige verhalen verloren.

Aanwezigen op de informatieavond kregen daarom vanuit mijn Praktijk Pauwenveer een leeg notitieboekje mee. Inclusief een vragenlijst. Daaruit kun je zelf een selectie maken. En of je dat gaat schrijven, tekenen of knippen en plakken is mij om het even.

Dit lied ontroert mij:…. omdat:
Mijn ideeën over een bestaan na dit leven zijn:
De bloem die goed bij mij past is:… omdat:

Maar ook vragen als:

Een dag met een gouden randje was:
Wanneer je rouwt om mij, weet dan dat:
Waar ik nooit spijt van had, is:

Zo komt de persoon achter de wilsbeschikking in het licht. Zo geef je door wie je bent. Dit wil ik. Dit ben ik.

Arie de Winter.