Omgaan met een verlies…
hoe doe jij dat?

Wanneer je verliest bij een wedstrijd of een game, geeft dat een gevoel van teleurstelling. Je bent boos en verdrietig tegelijk. Maar je baalt niet lang van zo’n verlies. Je start snel een nieuw spel of gaat hard trainen voor de volgende wedstrijd. Dan win je de volgende keer wel.

Omgaan met het verlies van iemand is lastiger. Wanneer je een iemand verliest doordat hij/zij overlijdt, kun je niet overnieuw beginnen. Hoe ga je verder na het overlijden van je vader of moeder, een broer of zus, je opa of oma, een vriend of klasgenootje? Omgaan met het verlies van iemand waar je van hield, heet: rouwverwerking.

Het is prettig om tegen iemand te kunnen vertellen hoe jij je voelt na het overlijden van een geliefde. Je kunt samen herinneringen ophalen. Je krijgt ideeën hoe jij kunt omgaan met je gevoel. Bij een verliesbegeleider kun je je gedachten op een rijtje zetten. Dat geeft je rust en maakt je sterk. Rouw verwerken is een klus. Maar je vindt zo wel een manier om verder te leven, met de ander in jouw hart.

Omgaan met verlies kan gaan over het overlijden van iemand. Maar er zijn meer soorten verlies waarover je in gesprek kunt gaan met een verliesbegeleider: verlies van werk, verlies van gezondheid of het verlies van een vertrouwde omgeving vanwege een verhuizing.

Begeleidingsvragen

Wanneer je bij Praktijk Pauwenveer het verlies van iemand wilt verwerken gaan we het samen hebben over: Wie is er overleden? Wat betekende hij/zij voor jou? Wat is er gebeurd in de week van het overlijden, het afscheid en de uitvaart? Wat vond jij daarvan? Wat is er voor jou veranderd? Wat vind je moeilijk? Hoe kijk je naar de toekomst? Hoe uit jij je gevoelens en je gedachten? Wie zijn er belangrijk voor jou?

Hoe verloopt een begeleiding?

Hoe doen we dat? Dat hangt af van hoe oud je bent. En wat bij jou past. Met jonge kinderen werk ik onder andere vanuit herinneringswerkboeken. Hierin staan veel verhalen, vragen en opdrachten. Het gesprek hierover vindt al tekenend, spelend en kletsend plaats. Bij tieners en jongeren gebruik ik creatieve opdrachten en spelmateriaal.

Muziek, gesprek, knutselen, sport, spel, koken, verbeelding en creativiteit kunnen onderdeel uitmaken van de begeleiding. Omdat het ene kind meer een prater is en de ander meer een doener, is elke begeleiding maatwerk. Omdat de ene tiener een dromer is en liever naar buiten gaat en de andere een denker die graag vrager stelt, kan elke begeleiding een eigen invulling krijgen.

Werkwijze

Bel of mail gerust voor meer informatie of een verdere kennismaking. In een intakegesprek met jou en je vader en/of moeder, laat ik je de Praktijk Pauwenveer zien. We maken kennis en we kijken hoe ik je kan helpen bij jouw wens of vraag. Wanneer het klikt maken we vervolgafspraken.

Tieners en jongeren worden gevraagd om hun eigen doelen en vragen op te stellen waaraan ze in de begeleiding willen werken. Dit gebeurt in één van de eerste gesprekken. Bij alle begeleidingen vindt in overleg met het kind of de jongere een terugkoppeling met de ouder(s) plaats.

De duur van een begeleidingsafspraak is ongeveer één uur. Het aantal afspraken gaat in overleg.